Structura Teritoriala a Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania

Sute de beneficiari POSDRU si-au cerut drepturile in strada: “Vrem respect, competenta si transparenta!”

Sute de beneficiari POSDRU si-au cerut drepturile in strada: “Vrem respect, competenta si transparenta!”
Dupa numeroasele adrese, memorii si intalniri initiate de beneficiarii POSDRU in ultimele luni pentru a semnala autoritatilor dificultatile cu care se confrunta urmare a gestionarii defectuoase a programului si a intarzierilor rambursarilor, acestia au ajuns sa-si ceara, acum, drepturile in strada.
Mesaje ca “Esecul vostru, falimentul nostru”, “Vrem respect, competenta, transparenta – le oferiti sau plecati!”, “Noi refacem Romania, platiti-va datoria” sau “Vrem respect pentru beneficiarii nostri” au putut fi citite, astazi, pe pancartele celor cateva sute de participanti la marsul de protest al „victimelor” POSDRU organizat la Bucuresti, de Coalitia ONGuri pentru Fonduri Structurale.
Problemele acestui program operational si gestionarea sa defectuoasa nu mai reprezinta secrete pentru nimeni, inclusiv pentru autoritati. Cu toate acestea, beneficiarii se simt, in continuare, ignorati de autoritati si nemultumiti de faptul ca acestea nu iau masuri reale pentru redresarea programului. Lipsa de transparenta si de comunicare, blocajele sistematice in rambursarea banilor, precum si schimbarea regulilor in timpul jocului sau modificarile retroactive au devenit, din pacate, constante ale intregului proces de gestionare a POSDRU.
Mesajul catre autoritati: „Eliberati POSDRU de incompetenta!”
Protestatarii spera sa obtina, pe langa reluarea si continuarea rambursarilor pentru proiectele aflate in derulare, si proceduri mai transparente si o comunicare eficienta cu AM-ul: “Nu stim niciodata ce se intampla, nu stim ce beneficiari vor primii banii, daca se fac plati, care sunt asteptarile celor de la AM POSDRU fata de noi pentru ca noi am semnat un parteneriat, suntem parteneri in acest demers, dar suntem priviti ca persona non grata”, a declarat, pentru fonduri-structurale.ro, Liliana Bibac, manager al unui proiect implementat de organizatia Salvati Copiii.
“Indiferent unde ai vrea sa intrebi, raspunsul [n.r de la AM/OI-uri] este “nu stiu” sau “lasati ca sunt altii in situatii mai grave decat dumneavoastra”, ceea ce nu mi se pare normal. Am trimis nenumarate solicitari de informatii, de puncte de vedere, la care nu am primit raspuns”, a adaugat aceasta.
De asemenea, cu ocazia protestului de astazi, organizatorii marsului au adresat Primului-ministru, Victor Ponta si Ministrului Muncii, Familiei si Protectiei sociale, Mariana Campeanu, un memoriu intitulat “Eliberati POSDRU de incompetenta”, solicitand aplicarea unor masuri urgente, precum:

  • Asigurarea transparentei decizionale si procedurale cu privire la efectuarea platilor si verificarea cererilor de rambursare;
  • Asumarea de catre Guvern a responsabilitatii pentru problemele existente in sistem;
  • Respectarea termenului contractual de 45 de zile de plata a cererilor de rambursare si includerea in bugetul national a sumelor necesare unui flux constant de plati catre implementatorii de proiecte;
  • Reluarea platilor catre beneficiarii monitorizati de OI MECTS.

“Speram sa convingem autoritatile sa ne acorde respectul cuvenit, sa inceapa sa implementeze cu adevarat proceduri transparente si, bineinteles, sa deblocheze din nou fondurile necesare pentru ca acest program sa functioneze. In momentul de fata, programul este ca o masina cu frana pusa, se mai apasa un pic pe acceleratie, mai face un metru in fata, eventual mai pleaca vreo doi inapoi, dar lucrurile nu pot merge inainte in acest fel”, a declarat Viorel Micescu, director executiv al Centras si reprezentant al Coalitiei ONGuri pentru Fondurile Structurale, prezent la protestul de astazi.
Descarca Memoriul adresat Primului-ministru
Descarca Memoriul adresat Ministrului Muncii
 
Sursa:
Anamaria Ravar,
Cristina Pojoga,
www.fonduri-structurale.ro