Structura Teritoriala a Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania

Strategia UE pentru regiunea Dunarii la un an de existenta

Primul Forum Anual al Strategiei UE pentru regiunea Dunarii, care va avea loc la Regensburg, in Bavaria, va celebra rezultatele primului an de la lansarea acestei strategii. La forumul ale carui gazde vor fi landul Bavaria si comisarul UE pentru politica regionala, Johannes Hahn, va participa si cancelarul german Angela Merkel, care va sustine discursul principal.

Strategia Dunarii vine cu solutii comune la provocari cu care se confrunta 14 tari si care tin de domenii variate, precum transport, securitate, turism, mediu, energie, ocuparea fortei de munca si cresterea economica.
In anticiparea forumului, care se va desfasura la 27-28 noiembrie, comisarul UE pentru politica regionala, Johannes Hahn, a spus: „Sunt convins ca aceasta strategie are o contributie esentiala la competitivitatea acestei regiuni a Europei.Proiectele inregistreaza progrese tot mai mari si dau deja rezultate.La Regensburg vom discuta modurile in care putem face ca aceasta strategie sa fie cat mai eficienta posibil, astfel incat sa aduca schimbari cu impact real asupra vietilor oamenilor din intreaga regiune a Dunarii,atat in prezent, cat si in urmatoarea perioada bugetara a UE.”
La Forumul Anual vor participa reprezentanti din cele 14 tari implicate in strategie, inclusiv numerosi ministri si secretari de stat, cu scopul de a face un bilant si de a trasa planuri pentru viitor. Vor fi de asemenea prezente personalitati din sectorul privat, din mediile regionale de afaceri, din societatea civila si din mediul academic. In 28 noiembrie, acestora li se va alatura cancelarul Merkel, care isi va sustine discursul la ora 14.15.
Lansata la 13 aprilie 2011, Strategia UE pentru regiunea Dunarii genereaza o mai stransa cooperare intre tarile si regiunile din macroregiunea Dunarii. Scopul ei este de a atrage investitii strategice in domenii cheie si de a crea retele care sa reuneasca atat administratii politice, cat si antreprenori, intreprinderi mici si cercetatori pentru a dezvolta cooperarea in domenii precum securitatea si turismul.
Aceasta strategie a dat deja nastere unor initiative si proiecte majore, printre care se numara:

  • Memorandumul de intelegere dintre Romania si Bulgaria privind navigatia pe Dunare;
  • Modelul de piata a gazelor naturale pentru regiunea Dunarii,cu rezultate atat de incurajatoare incat se intentioneaza extinderea lui la intreaga UE;
  • Turismul pe Dunare: marca unica – un concept inovator de marketing la nivelul macroregiunii, care include ideea de transport sustenabil cu ambarcatiuni si biciclete si o noua flota de croaziera care se afla deja in constructie;
  • Aplicarea legii – in cadrul acestei initiative, regiunile colaboreaza cu Europol in proiecte precum detectarea crimei organizate si combaterea coruptiei in regiunea Dunarii;
  • Proiectul privind riscul de inundatii pe Dunare – 19 institutii din 8 tari participa la realizarea hartilor de inundabilitate si la protejarea regiunii;
  • Danube Business Forum – prima platforma de comunicare si colaborare pentru intreprinderile mici si mijlocii din aceste regiuni, in care sunt implicate 300 de IMM uri;
  • Proiect privind navele inovatoare: dezvoltarea transportului sustenabil pe Dunare – solutii tehnologice noi dezvoltate impreuna cu departamentul pentru cercetare si inovare al Comisiei.

Mai multe informatii pot fi gasite la: http://www.danube-region.eu/pages/projects-and-initiatives.
Context
Consiliul European i-a cerut Comisiei sa prezinte, pana in iunie 2013, primul raport asupra progreselor inregistrate in cadrul Strategiei Dunarii. Ca pas premergator acestui raport, Comisia isi va prezenta cu ocazia forumului din Regensburg documentul de reflectie privind rezultatele de pana acum si modalitatile de imbunatatire in viitor a performantelor strategiei.
Tarile care participa la Strategia UE pentru regiunea Dunarii sunt: Germania (Baden Württemberg si Bavaria), Austria, Ungaria, Republica Ceha, Slovacia, Slovenia, Bulgaria, Romania, Croatia, Serbia, Bosnia si Hertegovina, Muntenegru, Moldova si Ucraina.
Sursa: Comisia Europeana