Structura Teritoriala a Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania

Seminarul International „Practici de succes in sustinerea IMM din regiunea Bazinului Marii Negre” 28.11.2011 – 29.11.2011 Chisinau, Moldova

Seminarul International
„Practici de succes in sustinerea IMM din regiunea Bazinului Marii Negre”
&
Partners’ Meeting
28.11.2011 – 29.11.2011
Chisinau, Moldova
Reprezentanti ai Patronatului Intreprinderilor Mici si Mijlocii Constanta, Iulian GROPOŞILA si Alis Mihaela BALCA, responsabili ca senior project officer si respectiv project officer in cadrul proiectului Black Sea Network for Regional Development au participat in perioada 28 – 29 noiembrie 2012, in R.Moldova, Chisinau la seminarul ,,Practici de Succes in sustinerea IMM din regiunea Marii Negre” si la Sedinta de lucru a partenerilor proiectului BlasNET 
[tabs slidertype=”top tabs”] [tabcontainer] [tabtext]Background[/tabtext] [/tabcontainer] [tabcontent] [tab]Programul Operational Comun de Cooperare in bazinul Marii Negre 2007-2013 (Black Sea JOP) este un program finantat prin Instrumentul European de Vecinatate si Parteneriat (ENPI). Scopul sau este de a contribui la „o dezvoltare mai puternica si sustinuta, economica si sociala a regiunilor din Bazinul Marii Negre”.
Proiectul Black Sea Network for Reginal Development, MIS-ETC 234/ 1.1.3.65714.96 este finantat in cadrul 1st Call for Proposals ENPI CBC Black Sea Basin Joint Operational Programme 2007- 2013 sub Prioritatea 1. Sprijinirea parteneriatelor tranfrontaliere in vederea dezvoltarii economice si sociale bazate pe utilizarea in comun a resurselor; Masura 1.3 Crearea capacitatii administrative pentru elaborarea si implementarea politicilor de dezvotare locala.
Valoarea totala a proiectului: 492,084.53 €Durata implementarii: 24 de luni[/tab] [/tabcontent] [/tabs]
Organizare si participanti
Seminarul „Practici de succes in sustinerea IMM din regiunea Bazinului Marii Negre” s-a desfasurat la Chisinau in perioada 28.11.2012 – 29.11.2012.
Evenimentul a fost organizat si gazduit de catre Organizatia pentru Dezvoltarea Sectorului IMM (ODIMM).
La eveniment au participat alaturi de reprezentantii Patronatului IMM Constanta:

 •  reprezentanti ai organizatiilor partenere de proiect: Seminarul International „Practici de succes in sustinerea IMM din regiunea Bazinului Marii Negre”
  • Agentia Regionala pentru Antreprenoriat si Inovatii – Varna (RAPIV) din Regiunea de Nord-Est a Bulgariei;
  • Universitatea Aristotel din Salonic, Comitetul de Cercetare, Unitatea de Cercetare privind Inovatia Urbana si Regionala (AUTH URENIO), Salonic, Grecia;
  • Organizatia pentru Dezvoltarea Intreprinderilor Mici si Mijlocii (ODIMM) din cadrul Ministerului Economiei si Comertului al Republicii Moldova;
  • Agentia pentru Dezvoltare Economica din Sevastopol (AEDS), Sevastopol, Ucraina
 • organizatii pentru sustinerea IMM-urilor agentii de dezvoltare a antreprenoriatului;
 • organizatii care reprezinta IMM-uri;
 • specialisti de la universitati;
 • experti in afaceri care pot oferi asistenta de specialitate;
 • antreprenori.

Evenimentul a avut totodata ca invitati, reprezentanti ai celor trei domenii prioritare – turism, industrie navala si ICT:

 • Directorul Directiei generale dezvoltarea mediului de afaceri a Ministerului Economiei dna Lilia Palii, Rep. Moldova
 • Directorul Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Moldova, dna Svetlana Lazar, Rep. Moldova
 • Directorul Vatrei stramosesti din Moldova, dl. Lascu Anton, Rep. Moldova
 • Simpals, dl. Dorian Doronceanu, Rep. Moldova
 • Director Vanzari si Marketing Crucial Systems&Services, dl. Catalin – Mihai ANGHEL, Constanta, Romania.

Invitat special al evenimentului a fost Expertul Extern, dl. Romano Toppan – Italia.
Obiectiv
Seminarul a urmarit sa sporeasca accesul la informatii privind mediul de afaceri din tarile bazinului Marii Negre, precum si sa disemineze cele mai bune practice din domeniul turismului, ICT si industrie navala din Romania, Grecia, Bulgaria, Ucraina, Italia si Republica Moldova contribuind astfel la crearea Retelei Marii Negre pentru Devoltare Regionala.
Agenda
Evenimentul a fost structurat tematic pe doua zile.

 • Pentru prima zi 28.11.2012, agenda a cuprins doua sesiuni dedicate prezentarii celor mai bune practici din domeniul turismului, industriei navale si ICT – domenii prioritare pentru Bazinul Marii Negre si respectiv, pentru proiectul BlasNET.  .

Evenimentul a fost deschis de un discurs de bun venit sustinut de catre D-na Iulia Iabanji – Director General ODIMM si D-na Lilia Palii- Directorul Directiei generale dezvoltarea mediului de afaceri a Ministerului Economiei.

Iulia Iabanji – Director General ODIMM si Lilia Palii – Directorul Directiei generale dezvoltarea mediului de afaceri a Ministerului Economiei.
In contextul trecerii Rep. Moldova de la modelul de dezvoltare economica bazat pe consum la o noua paradigma orientata spre exporturi, investitii si inovatii, a dezideratului politic de integrare europeana si a tendintelor economice mondiale, D-na Lilia Palii a subliniat rolul IMM – urilor in economia unei tari, precum si eforturile sustinute ale Rep. Moldova de a se alinia la directiile si strategiile Uniunii Europene.
In completare D-na Iulia Iabanji a mentionat importanta proiectului BlasNET in ceea ce priveste consolidarea potentialului IMM si a rolului lor in economie, stabilirea mai clara a prioritatilor, cresterea increderii dintre mediul de afaceri si autoritati, crearea in ansamblu a unui mediu mai favorabil pentru mediul de afaceri din bazinul Marii Negre, si implicit Rep. Moldova.
A urmat interventia D-nei Tatiana Udrea, reprezentand Oficiului Regional Chisinau al Secretariatului Tehnic Comun pentru Programele de Cooperare Transfrontaliera.
D-na Tatiana Udrea a tinut sa felicite rezultatele intermediare ale proiectului BlasNET, mentionandu-l ca un model de succes in ciuda complexitatii Programului Operational Comun Bazinul Marii Negre 2007-2013.

dr. Dimitar Radev, Managerul de Proiect si Director Executiv RAPIV
Urmatoarea prezentare a apartinut dr. Dimitar Radev, Managerul de Proiect si Director Executiv RAPIV. Dr. Radev a oferit o scurta prezentare a Programului Operational Comun de Cooperare in bazinul Marii Negre 2007-2013 conturand totodata  o imagine cuprinzatoare asupra dimensiunii si implicatiile proiectului BlasNET. In urma invitatiei Dr. Radev, fiecare partener de proiect a oferit o scurta prezentare a organizatiei lor.
In cadrul seminarului, D-na Viorica Cerbusca – Vicedirector ODIMM a prezentat Rezultatele analizei IMM-urilor din Moldova in cele trei sectoare pilot: turism, TIC, maritim. O mare parte a informatiilor au fost colectate prin intermediul chestionarului: “Chestionar pentru a Investigarea Nevoilor IMM” Questionnaire to investigate SME’ needs. Chestionarul a oferit o reala oportunitate de a se identifica si analiza punctele forte si a cele slabe, a oportunitatilor si a amenintarilor din sectorul IMM in forma generalizata putandu-se creiona principalele directii strategice de dezvoltare .
Prima sesiune a seminarului a fost dedicata prezentarii celor mai bune practici in domeniul turismului.
Importanta turismului rural pentru Republica Moldova – Svetlana Lazar, ANTREC, Moldova

Importanta turismului rural pentru Republica Moldova – Svetlana Lazar, ANTREC, Moldova
Pentru sectorul turismului, Directorul Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Moldova, D-na Svetlana Lazar a reliefat printr-o prezentare metodica abordarea principala ANTREC (Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural din Moldova) pentru viitorul turismului in regiune, cu accent asupra politicii de cluster turistic ca vector eficient al politicilor economice nationale. Conform D-nei Svetlana, importanta dezvoltarii clusterului turistic va avea un efect social-economic vizibil marcat printr-o crestere a productivitatii si competivitatii companiilor si sectoarelor economice.
“Vatra Stramoseasca” exemplu de buna practica in domeniul turismului rural – Anton Lascu, antreprenor, Moldova
Pentru a confirma potentialul investitional in turismul din Rep. Moldova, dar si a aplicabilitatii ideii de cluster bazat pe traditii – Directorul Vatrei stramosesti din Moldova, dl. Lascu Anton, Rep. Moldova a oferit un model de buna practica ce poate fi in orice moment exportat cu succes in regiunea bazinului Marii Negre – ”

Camera de Turism din Varna – Dr. Dimitar Radev si ing. Liliya Kaloyanova, RAPIV, Bulgaria
Camera de Turism din Varna – Dr. Dimitar Radev si ing. Liliya Kaloyanova, RAPIV, Bulgaria 
Tot pentru sectorul turismului, a fost prezentat si un model de buna practica din Bulgaria, Varna si anume – Camera de Turism din Varna.
Sub motto-ul “Impreuna putem realiza ceea ce nu putem face separat!” si cu peste 140 de membri, Camera de Turism din Varna se recomanda ca un model de buna practica prin multitudinea si diversitatea actiunilor pe care le intreprinde pentru a-si indeplini obiectivele (Forumul de Turism Anual Marea Neagra, Revista „Cultura si Turism”)
A doua sesiune a seminarului a fost dedicata prezentarii unor modele de buna practica din domeniile – industrie navala si ICT.
Model de Buna Practica in sectorul maritim – Volodymyr Kulikov, AEDS, Ucraina
Clusterul “Products of the Sea”, bazat pe modelul „triple helix” a fost fondat de catre Deutsche Gesellshaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH si Camera de Comert Sevastopol. Clusterul se bazeaza pe facilitarea comunicarii, colaborarii si transferul tehnologic intre mediul de afaceri, cel academic si cel institutional/public din regiune, iar reteta succesului bazandu-se pe locatia sa geografica si geopolitica, resursele umane si naturale, potentialul stiintific al orasului, si nu in ultimul rand personal calificat in domeniul industriei navale.
“Simpals”: exemplu de buna practica in domeniul TIC din Moldova sectorul – Dorian Doronceanu, Simpals, Moldova

Scurt metraj “Death Fails” proiect Simpals
Sectorul TIC a fost acoperit prin prezentarea dl. Dorian Doronceanu, Rep. Moldova, prezentantul Simpals, care a oferit o privire de ansamblu bine documentata asupra potentialului sectorului TIC din Moldova, oferind si o perspectiva asupra posibilitatii cladirii unei afaceri de succes in Rep. Moldova. Aria totala de acoperire a portalurilor Simpals atinge cifra de 70% din utilizatorii moldnetului. Activitatile companiei sunt concentrate pe o serie de directii care se completeaza si care recomanda compania Simpals ca un model de buna practica.
“Mediul de afaceri – infrastructura IT – Provocari si solutii de success” – Catalin Anghel Director Vanzari si Marketing CRUCIAL SYSTEMS & SERVICES

Director Vanzari si Marketing Crucial Systems&Services, dl. Catalin – Mihai ANGHEL
Sectorul ICT a fost completat de un alt model de suces, de data aceasta, provenit din Romania.
Conform Directorului de Vanzari si Marketing dl. Catalin – Mihai ANGHEL, CRUCIAL SYSTEMS & SERVICES – prin cei 14 ani de tehnologii informatice de ultima ora, servicii complete si personalizate in domeniul IT, consultanta pentru clientii si partenerii sai cu rezultat direct in cresterea eficientei activitatii acestora se recomanda ca un model de buna practica ce poate fi preluat in bazinul Marii Negre.
Cu o cifra de afaceri de peste 2.260.000 Euro, cu o serie de departamente: Departamentul Servicii si Suport IT;Departamentul Vanzari, Marketing si Proiecte; Departamentul Software si Dezvoltare; Departamentul Consultanta si Instruire; DataCenter; Call Center – Crucial Systems&Services detine o experienta vasta in implementarea Solutiilor pentru mediul de afaceri (Solutii tip Business Intelligence, Solutii de tip ERP, Solutii de clasificare (etichetare) documente si mesaje Titus-Labs, Solutii tip e-Learning, Solutii de tip CRM)
Crucial Systems&Services continua sa se concentreze asupra provocarile actuale intampinate de mediul de faceri, si anume: Eficientizarea companiilor/institutiilor prin Rationalizarea cheltuielilor in raport cu veniturile; Protejarea resursei de pret a unei companii/institutii: INFORMATIA.
“Declaratia Elcetronica” – instrument de Raportare on-line – Serviciul Fiscal de Stat al Republicii Moldova.

“Declaratia Elcetronica” – instrument de Raportare on-line – Serviciul Fiscal de Stat al Republcii Moldova
Modelele de buna practica pentru sectoul TIC s-au incheiat cu o initiativa a Serviciului Fiscal de Stat al Republcii Moldova. SIA „Declaratie electronica” reprezinta un instrument eficient de creare, verificare si transmitere a rapoartelor fiscale prin intermediul retelei internet de catre agentii economici – persoane fizice si juridice. Numarul ridicat de utilizatori, peste 20 000, numarul ridicat de beneficii pentru utilizatori constituie un indicator al faptului ca intr-adevar “Declaratie electronica”, reprezinta un model de buna practica.
Cluster development: a regional comparative advantage – ing. Yannis Fallas – URENIO, Greece

Cluster development: a regional comparative advantage – ing. Yannis Fallas – URENIO, Greece
D-nul Fallas a tinut sa evidentieze potentialul si necesitatea unor clustere la nivelul mediului de afaceri pentru regiunea Marii Negre. Ca argument, ing. Yannis Fallas a adus in discutie procesul de invatare in cadrul unui cluster – care defineste capacitatea colectiva a unei zone de a actualiza potentialul intreprinderilor sale de a face fata schimbarilor macroeconomice, prin dezvoltarea de noi avantaje comparative.
In incheiere, ing. Yannis Fallas a oferit  exemplul unui cluster functional la nivelul ICT – SEPVE din Salonic,Grecia –  un cluster creat in aprilie 2004, totalizand astazi peste 300 de membri, care a reusit cu suces sa isi sustina dezvoltarea in principal prin crearea Polului Regional de Inovare pentru ICT.
Prima zi a inclus si vizita de catre parteneri a unei intreprinderi de turism de succes din Moldova.

Vizita unei intreprinderi de turism de succes de catre partenerii Proiectului BlasNET
Milestii Mici este o localitate situata la 20km la sud de Chisinau, in Raionul Ialoveni, Republica Moldova. Localitatea a devenit faimoasa pentru colectia sa de vinuri (Colectia de Aur). Aceasta a intrat in Cartea Recordurilor ca cea mai mare colectie de vinuri din Europa, cu peste 1,5 milioane de sticle de colectie. In total numarul de sticle prezente in pivnitele de la Milestii Mici depaseste 2 milioane. Intreprinderea de Stat Combinatul de Vinuri de Calitate „Milestii Mici” dispune de cea mai mare colectie de vinuri din lume – „Colectia de Aur”, care numara cca 1,5 mln butelii de vin.

 • Pentru a doua zi, 29.11.2012, Expertul Extern, dl. Romano Toppan – Italia a incantat auditoriul printr-o prezentare interactiva asupra modalitatilor actuale de a pune bazele unei retele de networking eficiente pornind de la strategia Uniunii Europene si evocand cazuri de succes reale.

 How to realize an efficient network on the base of European strategy?/ How to build an efficient networking? – Romano Toppan – Italia

Expertul Extern, dl. Romano Toppan – Italia
Pentru a doua zi, 29.11.2012, Expertul Extern, dl. Romano Toppan – Italia a urmarit o descriere a celor mai bune practici ale dezvoltarii locale prin intermediul IMM-urilor in cadrul unor experiente europene, organizate si realizate in Italia, Spania si Republica Moldova
Expunerea D-nului Romano Toppan a avut ca punct de plecare calitatea capitalului social, fiind definit ca baza pentru orice dezvoltare economica eficienta. Istoria recenta sugereaza faptul ca doar acele comunitati care detin un nivel relativ ridicat de capital social vor cunoaste niveluri mai ridicate de performanta economica si bunastarea sociala. IMM-urile sunt, de obicei, intreprinderi care relationeaza intens cu comunitatile locale, mai mult decat companiile nationale si internationale, performanta lor depinzand de capacitatea de a crea legaturi reciproce de incredere.

Expertul Extern, dl. Romano Toppan – Italia
Prezentarea D-nului Romano Toppan s-a axat pe cele mai bune practici ale dezvoltarii locale prin IMM din unele experiente europene, organizate si realizate in Italia, Spania si Republica Moldova: in Italia, un program de consolidare pentru IMM-uri, care a dat nastere la un proces de networking “coalition economies” cu efecte pozitive asupra crearii de locuri de munca si crestere economica; in Spania, un program de creare de locuri de munca pentru IMM-uri, care a implicat mai mult de 20 000 de tineri; in Republica Moldova, programul “Cooperare pentru dezvoltare urbana si dialog”.
Conform, domnului Toppan eficacitatea experientelor mentionate nu poate decat sa pregateasca terenul pentru modele similare de dezvoltarea locala, parteneriate publice si private, ca factor-cheie al unei abordari noi, originale pentru rolul important care trebuie sa fie jucat de IMM in contextul globalizarii, in calitate de producatori dificili de imitat sau ca mase flexibile de intreprinderi, ce se adapteaza la schimbari si provocari, orientate spre imbunatatirea competitivitatii teritoriale.
Seminarul a umarit promovarea unor modele de succes din bazinul Marii Negre, evidentiind potentialul cooperarii trans-regionale prin intermediul Retelei Marii Negre pentru Dezvoltare Regionala.

Seminarul International „Practici de succes in sustinerea IMM din regiunea Bazinului Marii Negre”
Seminarul a conturat posibilitatea identificarii prin intermediul colaborarii, a schimbului de experienta si a efortului colectiv al partenerilor si participantilor solutii pentru intarirea sectorului IMM-urilor si pentru a stimula antreprenoriatul in tarile partenere in cele trei domenii prioritare industrie navala, ICT si turism. Totodata s-au pus bazele crearii Retelei Marii Negre pentru Dezoltare Regionala.
Realizarea acestei Retele va contribui la cresterea gradului de competitivitate dintre IMM-urile din regiunile partenere din bazinul Marii Neagra, precum si la imbunatatirea performantelor acestora in cadrul pietelor internationale, prin sporirea potentialului si a relatiilor internationale dintre factorii interesati regionali. Reteaua va crea conditii favorabile unui mediu informational de afaceri sustenabil pentru IMM-urile din regiunea Bazinului Marii Negre.
 

[box type=”info”] Pentru mai multe informatii, ne puteti contacta la:

E-mail: international@cttc.ro; Tel./fax:+40-241- 55.43.88 [/box]

 

Partners’ Meeting
Sedinta de lucru a partenerilor proiectului BlasNET  a avut loc pe 29 noiembrie 2012 la Chisinau, Rep. Moldova, Hotel Regency.
Organizare si Participanti
La eveniment au participat alaturi de PIMM Constanta reprezentanti ai organizatiilor partenere de proiect:

 • Agentia Regionala pentru Antreprenoriat si Inovatii – Varna (RAPIV) din Regiunea de Nord-Est a Bulgariei;
 • Universitatea Aristotel din Salonic, Comitetul de Cercetare, Unitatea de Cercetare privind Inovatia Urbana si Regionala (AUTH URENIO), Salonic, Grecia;
 • Organizatia pentru Dezvoltarea Intreprinderilor Mici si Mijlocii (ODIMM) din cadrul Ministerului Economiei si Comertului al Republicii Moldova;
 • Agentia pentru Dezvoltare Economica din Sevastopol (AEDS), Sevastopol, Ucraina

Agenda
Sedinta de lucru a inclus discutii si decizii cu privire la urmatoarele teme: aspecte privind punerea in aplicare a proiectului pentru primul an de proiect si pasii pentru urmatorul an.

Prezentarea portalului www.blasnet.eu
In ceea ce priveste ordinea de zi si subiectele abordate, sedinta de lucru a inceput cu o scurta introducere sustinuta de catre Dr. Dimitar Radev – director executiv RAPIV. Dr.Radev a reamintit faptul ca pentru succesul proiectului – care reprezinta o responsabilitate comuna – toti partenerii trebuie sa se concentreze asupra gestionarii unui proces eficient de implementare a proiectului.
Dupa discursul de primire, o analiza detaliata a activitatilor implementate si a rezultatelor pentru primul an de proiect a fost facuta de catre managerul financiar al proiectului.
Dupa o prezentare a programului detaliat pentru Activitatile prevazute a fi puse in aplicare in al doilea an de proiect, mai multe teme au fost propuse pentru dezbatere si un set de decizii au fost luate cu privire la subiectele discutate.

Steering Committee Meeting
Au fost astfel propuse datele pentru urmatoarele evenimente in cadrul Proiectului – al doilea workshop Intenational si a treia reuniune a Comitetului de Coordonare. Cele doua evenimente sunt programate pentru primavara anului 2013 in Sevastopol, Ucraina.
Sedinta de lucru a partenerilor proiectului BlasNET  a demonstrat faptul ca echipele de proiect sunt capabile de o eficienta coordonare, monitorizare si control pentru implementarea cu succes a proiectului.