Structura Teritoriala a Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania

Previziuni economice: UE iese treptat din zona de turbulenta

Potrivit ultimelor previziuni ale Comisiei, desi situatia pietelor financiare din UE s-a imbunatatit substantial incepand din vara anului 2012, relansarea crestererii economice se face cu pasi mici.

Dupa o activitate economica dezamagitoare in a doua jumatate a anului 2012, potrivit estimarilor, cresterea economica va fi de doar 0,1% in 2013, la nivelul UE. Se asteapta ca economia zonei euro sa se contracte cu 0,3%.
Imbunatatirea situatiei de pe piata financiara nu s-a reflectat intr-o accelerare a cresterii. Totusi, avand in vedere ca dezechilibrele din perioada premergatoare crizei continua sa se reduca, economia europeana ar trebui sa isi revina. Pentru 2014 se estimeaza o crestere economica de 1,6% in UE si de 1,4% in zona euro.
Şomajul
Data fiind starea economiei in acest an, se asteapta o crestere a ratei somajului pana la 11,1% in UE si 12,2% in zona euro.
Inflatia
In UE, inflatia ar trebui sa se reduca treptat in cursul anului 2013. In 2014, rata inflatiei ar trebui sa se stabilizeze la aproximativ 1,7% in UE si 1,5% in zona euro.
Bugetul public
Intrucat multe tari din UE pun in aplicare masuri de consolidare fiscala, se estimeaza ca in 2013 deficitele bugetare vor scadea pana la 3,4% in UE si 2,8% in zona euro.
Noile previziuni economice de iarna
Aceste estimari figureaza in previziunile economice de iarna ale Comisiei pentru UE si zona euro, publicate la 22 februarie 2013. Noile previziuni fac parte din eforturile pe care le depune UE pentru a monitoriza mai eficient economiile nationale si finantele publice. Previziunile se refera la cresterea PIB-ului, rata inflatiei, nivelul de ocupare a fortei de munca si starea finantelor publice pentru perioada 2012-2014.

Sursa: Comisia Europeana
Foto: Comisia Europeana