Structura Teritoriala a Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania

Peste 440 mil. lei, platite pentru POSDRU si POSCCE

„Vrem ca derularea programelor sa inceapa sa fie una fireasca, adica sa asiguram plata la zi a facturilor eligibile”

Autoritatea de Management a Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POSCCE) a achitat la sfarsitul saptamanii trecute peste 100 mil. lei pentru aproximativ 150 de cereri de rambursare care au fost procesate si validate in trecut. De asemenea, in ultimele doua zile lucratoare ale saptamanii trecute au fost facute plati si catre beneficiarii de finantari acordate prin Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU). „Valoarea sumelor platite pe POSDRU si POSCCE la sfarsitul saptamanii trecute depaseste 440 de milioane de lei, bani care vor ajuta peste 900 de beneficiari de fonduri UE sa-si continue proiectele. Vrem ca derularea programelor sa inceapa sa fie una fireasca, adica sa asiguram plata la zi a facturilor eligibile”, a declarat intr-un comunicat, remis Curierului National, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
La sfarsitul lunii ianuarie 2013 erau in derulare peste 2.521 de contracte de finantare pe POSCCE. Comisia Europeana a sistat platile pe acest program in octombrie 2012, insa Ministerul Fondurilor Europene implementeaza toate masurile necesare pentru ca POSCCE sa fie deblocat in cel mai scurt timp. Pe POSDRU erau in derulare 2.455 de proiecte la sfarsitul lunii ianuarie 2013. Acest program operational a fost presuspendat din august 2012 pana la inceputul lunii februarie 2013. Comisia Europeana a reluat platile catre Romania pe 19 februarie, cand a virat 141,5 mil. euro.
Eugen Teodorovici a declarat recent pentru Radio Romania Actualitati ca tinta de absorbtie pentru anul acesta, de 6,5 mld. euro, poate fi atinsa pentru ca doar pana in luna iunie vom accesa 3 mld. euro. Ministrul Fondurilor Europene a mai anuntat ca rambursarile de la CE pentru transporturi vor fi cel mai probabil reluate in lunile mai – iunie.

Negocieri pentru prelungiri

Teodorovici se indoieste ca la negocierile din cadrul Consiliilor Uniunii Europene, in care trebuie pusa in practica, tehnic, propunerea Consiliului European din 7-8 februarie, Romania ar avea marje prea mari de negociere privind extinderea perioadei de cheltuire a banilor. „Nu cred ca va fi o flexibilitate foarte larga, in sensul ca sumele de anul asta vor putea fi cheltuite pana in 2015. Probabil, CE se va axa in special pe un nivel minim de contractare, adica va accepta, sa spunem, ca sumele care nu se vor cheltui in acest an sa fie cel putin contractate din punct de vedere al achizitiei publice, ca sa fie sigura ca in anii urmatori se vor si putea cheltui. Cred ca acesta este singurul compromis care se poate face”, a declarat Eugen Teodorovici pentru Radio Romania Actualitati. El a explicat ca desi Consiliul European a recomandat CE sa gaseasca o solutie pentru evitarea dezangajarii in cazul Romaniei, nu s-a facut o precizare foarte exacta privind modul in care va trebui sa arate aceasta prevedere.

Sursa: Curierul National
Foto: www.caleaeuropeana.ro