Structura Teritoriala a Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania

Patronatul IMM – Primul Incubator de afaceri din Constanta

Existenta Patronatului IMM Constanta ca structura de afaceri reprezinta un factor esential pentru dezvoltarea unui mediu de afaceri stabil si predictibil.

Inca din 2004, Patronatul IMM Constanta este incubator de afaceri, odata cu implementarea Proiectului RETE CLAS cand, la Constanta, s-a infiintat Centrul CLAS, dar si prima firma printr-un proiect Phare, care a primit un premiu de 3.000 de euro.

Firma infiintata ca urmare a castigarii acestui premiu, „S.C. Active Training S.R.L.”, a fost inregistrata in data de 22.09.2005. Sub directa supraveghere a operatorilor Centrului CLAS din cadrul Patronatului IMM Constanta, actionarii acesteia si-au achizitionat toate echipamentele necesare desfasurarii activitatii in conformiate cu planul de afaceri intocmit. De asemenea, operatorii CLAS din cadrul Patronatului IMM Constanta au supravegheat si indrumat activitatea firmei „Active Training” oferind suport tehnic si servicii de consiliere pe parcursul primului an de activitate.

De altfel, de-a lungul timpului, Patronatul IMM Constanta a continuat sa sustina numeroase persoane cu spirit antreprenorial, ajutandu-le sa isi puna in aplicare planurile de afaceri concepute impreuna cu consultantii organizatiei, sa obtina finantari si sa-si contruiasca o strategie de dezvoltare pe termen scurt, mediu si lung, astfel incat sa ajunga la un nivel de stabilitate si autonomie.

business-incubator

Alaturi de sprijinul logistic necesar demararii activitatii, incubatorul ofera un mediu prielnic dezvoltarii afacerilor in continuare, firmele primind suport pentru dezvoltare in primii ani de activitate.

Activitatile incubatorului de afaceri:

– consultanta si asistenta atat pentru demararea unei afaceri, cat si pentru cresterea potentialului de dezvoltare a intreprinderilor mici si mijlocii cu activitate in desfasurare;

– intocmirea planurilor de afaceri;

– consultanta si asistenta juridica pentru infiintarea unei societati;

– consultanta si asistenta in domeniile financiar-contabil, resurse umane, managementul calitatii, marketing si vanzari;

– consultanta privind sursele de finantare, intocmirea documentatiei pentru programe cu finantare nerambursabila/rambursabila.

„Ideea mea de afacere a fost pusa in practica cu ajutorul consultantilor din Patronatul IMM Constanta. Fiind debutant, fara sprijinul lor, nu as fi reusit sa ma descurc in hatisurile birocratice si nici sa-mi fac un plan de dezvoltare realist”, a declarat George Lepadatu.

In incubatorul de afaceri al Patronatului IMM Constanta au intrat, in 2015, zece firme nou infiintate, dintre care doua au beneficiat de fonduri nerambursabile in valoare de 20.000 de euro fiecare, prin Programul POSDRU „Romania Start UP”.

„Am fost incantat sa cunosc oameni deschisi si cu experienta in domeniul afacerilor, dispusi sa ofere informatii si ajutor. Aici gasesc sutinere, in special, tinerii cu idei noi de business”, a spus Bogdan Inel.