Structura Teritoriala a Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania

Evenimente “Women in Business” la Chisinau, Moldova

Reprezentantii Patronatului Intreprinderilor Mici si Mijlocii (PIMM) Constanta au participat in perioada 27-28 noiembrie 2018, la Chisinau, la primul eveniment de informare si diseminare, si al doilea eveniment educational transnational, in cadrul Proiectului “Women in Business – Promovarea antreprenoriatului in randul tinerilor din regiunea Dunarii”, la care au participat femei antreprenor, grupuri locale interesate, institutii academice si partenerii proiectului din opt tari.

Evenimentele au fost organizate si gazduite de catre Organizatia pentru Dezvoltarea Intreprinderilor Mici si Mijlocii (ODIMM) din cadrul Ministerului Economiei si Comertului al Republicii Moldova.

Chisinau (1)

Agenda manifestarilor a inclus prezentarea activitatilor si rezultatelor principale ale proiectului “Women in Business”, a centrelor pentru femei antreprenor, precum identificarea bunelor practici in dezvoltarea afacerilor din Republica Moldova.

Moldova (1)

“Inainte sa lansam acest proiect am constat ca 52% din populatia din zona Dunarii este de sex feminin si doar 30% dintre acestea desfasoara activitati antreprenoriale. Totodata, doar 10% din femeile tinere, cu varsta de pana in 34 de ani au curajul sa lanseze o afacere si doar 2% dintre acestea supravietuiesc unei perioade de activitate de 42 de luni. Astfel, ne-am propus sa lansam acest proiect si sa facilitam accesul femeilor la activitatea de antreprenoriat”, a declarat in cadrul evenimentului reprezentanta partenerului lider al proiectului, Ralitsa ZHEKOVA, director executiv al Agentiei Regionale pentru Antreprenoriat si Inovatii din Varna, Bulgaria.

Chisinau (2)

La randul sau, managerul de proiect din cadrul ODIMM, Silvia CANGEA a afirmat ca “tinerele antreprenor din Republica Moldova sunt foarte creative si tind sa vina cu o noua abordare a problemelor cu care se confrunta, au o gandire originala si sunt capabile sa surprinda oamenii cu noi idei”.

Chisinau (4)

“Proiectul Women in Business reuneste noua tari care au rolul fiecare de a impartasi din experienta antreprenoriala, astfel incat toate tarile implicate in proiect sa creasca si sa-si atinga obiectivele propunse prin acesta. Astfel, incurajam femeile tinere, cu idei inovatoare, sa lanseze si sa dezvolte cu succes propria afacere, prin instrumente ce vor contribui la formarea competentelor in domeniul inovării sociale si in afaceri”, a declarat Iulian GROPOSILA, manager de proiect din cadrul PIMM.

Iulian Moldova

In perioada septembrie – octombrie 2018, tinere femei din Romania au participat un la  sondaj online privind identificarea oportunitatilor si barierelor cu care se confrunta tinerele  femei din Romania.

Concluziile acestui studiu sugereaza ca 85% din tinerele femei se gandesc sa deschida o afacere si doar 15% sunt hotarate sa initieze o activitate antreprenoriala. Lipsa resurselor financiare este una din principalele bariere cu care se confrunta femeile in activitatea antreprenoriala, urmata de lipsa abilitatilor antreprenoriale si lipsa facilitatilor de sprijin pentru ingrijirea copilului si a facilitatilor de suport pentru familie.

Din cauza lipsei de educatie antreprenoriala specializata, antreprenoarele invata din mers, acestea fiind deschise unor erori sau dificultati care pot costa mult timp, bani si energie. Astfel, 55% dintre femeile participante la sondaj au spus ca le este teama de a pierde echilibrul dintre viata personala si viata profesionala.

********

Proiectul “Women in Business – Promovarea antreprenoriatului in randul tinerelor din regiunea Dunarii” este cofinantat din fondurile Uniunii Europene (ERDF, IPA, ENI) in cadrul Programului Transnational Dunarea 2014 -2020. Are o durata de implementare de 36 de luni si este implementat de un consortiu format din 14 parteneri din 9 tari din regiunea Dunarii: Austria, Bulgaria, Croatia, Germania, Slovenia, Ungaria, Romania, Bosnia si Hertegovina si Republica Moldova

Programul Transnational Dunarea are ca obiectiv stimularea inovarii si spiritului antreprenorial, conservarea patrimoniului natural si cultural din regiunea Dunarii, imbunatatirea conectivitatii si sprijinirea tranzitiei inspre o economie cu emisii reduse de dioxid de carbon. Programul finanteaza proiecte de cooperare transnationala in conformitate cu prioritatile Strategiei Uniunii Europene pentru regiunea Dunarii (EUSDR). Aria de cooperare include 14 state din zona de Dunarii, respectiv: Austria, Bulgaria, Republica Ceha, Germania, Ungaria, România, Slovenia, Slovacia, Bosnia si Hertegovina, Muntenegru, Republica Serbia, Republica Moldova si Ucraina.

 

Echipa de comunicare PIMM