Structura Teritoriala a Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania

Comunicat de presa cea de-a 27-a editie a evenimentului “Ziua Intreprinzatorilor”

 

Consiliul National al IMM-urilor din Romania, a organizat astazi, 11 iunie, cea de-a 27-a editie a evenimentului “Ziua Intreprinzatorilor”, live pe pagina de Facebook.

An de an, evenimentul recunoaste meritele antreprenorilor romani si promoveaza eforturile pe care acestia le depun pentru comunitate. Anul acesta, o intalnire fata in fata cu acestia nu a mai fost posibila insa, spatiul virtual ne-a permis sa ii sarbatorim cum se cuvine.

Sub tema “Masurile pentru relansarea economica a Romaniei”, speakerii principali au fost: Florin Jianu, presedinte CNIPMMR, Cosmin Marinescu, Consilier Prezidential, care a prezentat mesajul E.S. Klaus Iohannis, Presedintele Romaniei, Ludovic Orban, Prim-Ministru al Romaniei, Sergiu Manea, CEO BCR si Francois Coste, CEO Groupama Asigurari.

Astfel, subiecte principale care au fost dezbatute in cadrul evenimentului au fost oportunitatile de finantare din urmatoarea perioada, capitalul de lucru si granturi, cum putem ajuta si alte zone precum educatie, sanatate sau munca prin acordarea de finantare, tipuri de finantari pentru antreprenori, stadiul programelor de finantare existente/viitoare, IMM Invest, somajul tehnic sau flexibilizarea fortei de munca.

In cadrul deschiderii evenimentului, Florin Jianu, presedinte CNIPMMR, a spus:  “Noi, CNIPMMR, am avut 2 optiuni, aceea de a sta pe margine si de a critica si aceea de a ne implica. Am ales cea de-a doua optiune, am ales implicarea activa, in toata aceasta perioada, in aproape toate masurile pe care Guvernul Romaniei le-a pus in aplicare. Sper ca am adus valoare adaugata acestor masuri. Sigur ca, acum sunt cu totul alte provocari, avem nevoie de masuri imediate  pentru IMM-uri, sa ajute mediul antreprenorial din Romania sa iasa din criza si sa-si revina cel putin la nivelul economic dinainte de criza. Noi am structurat o serie de masuri, pe care le-am discutat la nivel guvernamental si la nivelul administratiei prezidentiale, masuri care vizeaza educatia extrem de necesara,  transformarea digitala a IMM-urilor, reconversia  profesionala a multor oameni in aceasta perioada, crearea si sustinerea de noi start up-uri, avand in vedere ca in Romania a existat o scadere dramatica a start up-urilor,  noi trebuie sa reimpulsionam apetitul pentru crearea de start up-uri. Consideram ca punctul forte pe care Romania trebuie sa-l aiba e acela al investitiilor in parteneriate de tip public privat, in aceasta perioada extrem de necesar e rolul fiecaruia in aceasta ecuatie, economia Romaniei suntem toti impreuna si numai impreuna putem sa reusim.”

In plus, Cosmin Marinescu, Consilier Prezidential, a transmis mesajul  E.S. Klaus Iohannis, Presedintele Romaniei care a inclus: “Va felicit pentru celebrarea Zilei intreprinzatorilor din Romania, chiar si in aceste conditii mai putin obisnuite. Felicitari si Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania pentru mobilizare, pentru organizare si, mai ales, pentru consecventa in promovarea antreprenoriatului romanesc. (…) avem nevoie sa pregatim cu maxima seriozitate cele mai adecvate proiecte, care sa-si multiplice efectele in dezvoltarea pe termen lung a Romaniei. Un nou model economic pentru tara noastra inseamna accelerarea digitalizarii, securitate energetica, investitii in infrastructura si dezvoltarea de competente relevante pentru piata muncii. Acestea sunt doar cateva dintre directiile de dezvoltare pentru care Guvernul acorda o importanta sporita contributiei mediului de afaceri.”

De asemenea, Prim-Ministrul Romaniei, Ludovic Orban, a mentionat: „Obiectivul nostru e ca in urmatorii doi ani sa dam drumul la aproape toate proiectele de care are nevoie Romania, pentru a-si asigura suportul indispensabil pentru dezvoltarea economica. Obiectivul meu e ca, in maxim 5 ani, Romania sa depaseasca Produsul Intern Brut pe cap de locuitor mediu la nivel european si, evident, venitul mediu pe care-l inregistreaza cetatenii la nivel european. Acest lucru se va baza pe piloni foarte solizi. ”

Cosmin Marinescu, Consilier Prezidential, a mai adaugat:“Avem convingerea ca toate aspectele cu privire la inovatie si tehnologie preocupa acum poate mai mult decat oricand IMM-urile si businessurile din economie. Proiectul “Romania Tech Nation” pe care l-ati mentionat a fost lansat in octombrie anul trecut si credem ca este unul dintre cele mai aplicate proiecte promovate de Presedintele Romaniei. Va asigur ca Administratia Prezidentiala va sustine in continuare acest demers al mediului privat. Merita sa invocam cateva proiecte sau directii de dezvoltare in legatura cu “Romania Tech Nation”. La doar cateva luni de la debutul  proiectului, erau deja lansate doua apeluri de proiecte pentru dezvoltarea de competente digitale ale salariatilor in valoare de 30 milioane de euro. Acum sunt disponibile alte 20 de mil de euro pentru finantarea de  scheme antreprenoriale inovatoare ale studentilor, iar ca sprijin pentru relansarea economiei in perioada urmatoare, vor fi acordate in continuare granturi in valoare de peste 200 de milioane de euro pentru digitalizarea companiilor, educatie digitala, sustinerea antreprenoriatului inovativ la nivelul studentilor. (…) In opinia noastra, Romania Tech Nation poate reprezenta cel mai propice cadru de incurajare, de promovare si de sensibilizare  al interesului pentru o romanie cu adevarat digitala. In aceasta privinta, Administratia Prezidentiala si Guvernul vor lucra indeaproape cu sectorul privat pentru a accelera schimbarile catre Romania digitala. Puteti sa contati pe noi in continuare si vom fi factor activ in desfasurarea acestui proiect.”

In plus, Sergiu Manea, CEO BCR a mentionat: “Am descoperit ca tehnologia datelor inseamna siguranta, inseamna convenienta, ca rezilienta manufacturior e data de procese industriale robotizate si adaptive. Asadar este necesara coagularea in parteneriat public privat a actorilor cheie in 3 directii, ecosistemul de educatie, ecosistemul antreprenorial si bineinteles  politicile publice. E de fapt sumarul celor trei piloni mentionati odata cu lansarea programului Romania Tech Nation. Romania Tech Nation trebui sa fie un impuls de transformare si conturarea unei agende publice in acord cu prioritatile Romaniei in contextul global accelerat in ultimele 3 luni. Sunt absolut convins ca uitandu-ne cu un ochi macar la viitor si incorporand modul nostru de a gandi viitorul in masurile pe care le luam azi vom iesi mai intariti, mai flexibili, mai competitivi, si mai plini de succes. Noi, sistemul financiar bancar, suntem parte din aceasta solutie si ne dorim acest success.”

Francois Coste, CEO Groupama Asigurari, a declarat:  “Este momentul sa construim si sa reconstruim impreuna, iar a fi langa IMM-uri este important, mai ales in aceasta perioada. La Groupama, asiguram continuitatea si avem o abordare care implica cunoasterea nevoilor reale ale clientilor nostri, cele peste 90.000 de companii. Vom continua sa lansam produse si servicii relevante, inovatoare si la un pret corect.  Am facut-o deja cu asigurarile de viata, de sanatate si de calatorie, cu asigurarea pentru seceta in cazul fermierilor si vom continua cu solutii reale si cu o abordare segmentata pentru industrii precum transport, HoReCa, productie, astfel incat sa putem veni in intampinarea nevoilor specifice ale clientilor nostri si sa le asiguram continuitatea.”

­­

Eveniment realizat cu sprijinul Groupama Asigurari (partener exclusiv al CNIPMMR in domeniul asigurarilor), BCR si CEC Bank.

Suport tehnic oferit de 360REVOLUTION si Art Focus.

 

Sursa: CNIPMMR