Structura Teritoriala a Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania

CNIPMMR a lansat oficial proiectul “Romania Tech Nation”

Astazi, 8 octombrie, la Aula Universitatii Politehnica Bucuresti, s-a lansat “Romania Tech Nation”, o initiativa a Consiliului National al IMM-urilor din Romania (CNIPMMR), impreuna cu Banca Comerciala Romana, eveniment desfasurat sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei, domnul Klaus Iohannis.

Romania Tech Nation reprezinta un proiect multi-anual cu evenimente policentrice, al carui obiectiv principal il reprezinta impulsionarea transformarii Romaniei prin tehnologie. Primul pas pentru realizarea acestui obiectiv este coagularea actorilor cheie in trei directii strategice: ecosistemul antreprenorial, ecosistemul de educatie antreprenoriala si politicile publice, cu obiective tactice anuale, respectiv strategice in 5 si 10 ani.

Evenimentul de lansare al acestui proiect national a abordat, impreuna cu invitatii sai Florin JIANU, presedinte CNIPMMR, Sergiu MANEA, CEO BCR, Iulian STANCIU, CEO eMag, Liviu Dragan, CEO Druid, Mariuca TALPES, cofondator Bitdefender, Ela MORARU, CEO Google Romania sau Alexandru Mihailciuc, Global Head of pre-sales UiPath, cateva aspecte importante:

  1. Impulsionarea ecosistemului de tehnologie si antreprenoriat pentru dezvoltarea Romaniei
  2. Prezentarea proiectelor transformationale derulate de catre reprezentanti ai ecosistemului local de tehnologie
  3. Furnizarea de know-how si resurse pentru studenti, viitori sau tineri antreprenori, start-up-uri si IMM-uri

In cadrul deschiderii evenimentului, presedintele Romaniei, E.S. Klaus Iohannis, a mentionat:“Romania Tech Nation reprezinta proiectul de care Romania moderna are nevoie, nu doar pentru mesajul dedicat importantei inovarii si tehnologiei pentru economie, dar si pentru apelul de mobilizare pe care antreprenorii il adreseaza tinerei generatii. Dumneavoastra, intreprinzatorii prezenti pe scena, oferiti mediului antreprenorial autohton povesti de succes si modele sanatoase de dezvoltare. Este cel mai bun imbold pentru tanara generatie si viitorii oameni de afaceri.”

Florin Jianu, presedintele CNIPMMR a mentionat: “Acest demers este unul eminamente al domeniului privat dar asa cum spunea si domnul presedinte, pentru a exista o natiune tehnologizata, o Romania Tech Nation, avem nevoie de un sistem, avem nevoie de toti actorii, avem nevoie de Guvern, de mediul privat pentru a crea acest sistem. Educatia in tehnologie este extrem de importanta dar si educatia in antreprenoriat, pentru a crea noi generatii de antreprenori. Sunt si alte instrumente pe care noi le propunem, instrumente privind finantarea, cum e Romania Digitala, instrument care se va regasi in viitoarea perioada programatica 2021-2027 si va finanta domenii precum inteligenta artificiala, cyber security, competente digitale avansate sau transformarea digitala. Avem un al treilea proiect, o a treia propunere la care eu tin personal si pe care am intitulat-o generic “Destination Romania”, un proiect prin care sa atragem alaturi nu numai cercetatorii si oamenii valorosi din aceasta tara dar si talentele din alte tari. De ce nu, sa ne pozitionam ca un hub de atragere pentru talente antreprenoriale in tehnologie sau in cercetare-dezvoltare-inovare.”

De asemenea, Sergiu Manea, CEO BCR, a sustinut in cadrul deschiderii ca: “Romania 4.0 are nevoie de investitie in oameni prin educatie tehnologica si digitala. Vom deschide centre de educatie alternativa in tehnologie in sucursalele noastre regionale. Daca am facut cursuri de educatie financiara pentru 300.000 de romani in doar 3 ani de zile, suntem siguri ca impreuna putem replica acest model. Vom oferi umbrela spatiilor noastre ti finantare acelor idei despre cum putem educa impreuna in tehnologie 1.000.000 de romani. Asteptam proiectele voastre! Statului Roman ii vom propune sa ofere facilitati fiscale pentru investitia in educatie de inalta tehnologie.

 

Sursa: CNIPMMR