Structura Teritoriala a Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania

AVATAR, proiect finantat din fonduri europene pentru mediul rural

Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) a organizat, astazi, la hotelul Bulevard din Constanta un seminar de informare al proiectului AVATAR – Actiuni cu Valoare Adaugata pentru Țara prin Antreprenoriat si Recalificare. In deschiderea evenimentului, Iulian Groposila, vicepresedintele CNIPMMR a subliniat importanta proiectului, dar si faptul ca acesta se deruleaza in cinci regiuni din tara, printre care si regiunea Sud – Est.

avatar

“Implementarea acestui proiect este un moment important pentru ca viitorul Romaniei depinde de modul in care intelegem sa dezvoltam comunitatile. CNIPMMR s-a focalizat pe doua directii. Prima directie este aceea de a ajuta cat mai multi oameni din mediul rural, iar cea de-a doua, extrem de importanta, se refera la sprijinirea tinerilor ”, a declarat Iulian Groposila. El a precizat ca daca la nivel national, partener in acest proiect este Primaria Luna din Cluj, la nivel local CNIPMMR are ca partener Primaria Cumpana. “In toate actiunile pe care le-am derulat de-a lungul timpului, Primaria Cumpana ne-a demonstrat ca este un partener de nadejde. Pe de alta parte, Cumpana este un exemplu de buna practica demonstrand ca mediul rural din Romania se poate transforma”, a aratat vicepresedintele CNIPMMR. La randul sau, managerul de proiect, Lavinia Mirabela Jianu a declarat ca proiectul este cofinantat din Fondul Social European prin POSDRU 2007 – 2013 si este implementat de CNIPMMR, lider de proiect, in parteneriat cu Primaria Comunei Luna din Cluj si Sistemi Formativi Confindustria Umbria din Italia.

“Prin acest proiect ne dorim sa furnizam servicii de informare si consiliere pentru 1.000 de persoane din mediul rural din cele cinci regiuni de dezvoltare amintite anterior. De asemenea, vom organiza si derula o campanie de informare si constientizare cu privire la oportunitatile oferite de sectoarele non agricole si de a promova antreprenoriatul in mediul rural. In plus, vom organiza cinci evenimente de informare la nivelul regiunilor, cea de la Constanta fiind prima din aceasta serie de manifestari, vom furniza programe de formare profesionala pentru minim 700 de persoane din grupul tinta. Dintre acestea, cel putin 560 de persoane vor fi certificate. In final, vom organiza burse de locuri de munca, in urma carora cel putin 105 persoane isi vor gasi un loc de munca stabil”, a spus mangerul de proiect.

Intrucat principalul obiect de activitate al CNIPMMR il reprezinta promovarea antreprenoriatului, proiectul are si o astfel de componenta. Astfel, a aratat Lavinia Mirabela Jianu, vor fi furnizate servicii de asistenta si consultanta in domeniul antreprenoriatului pentru cel putin 50 de persoane, din care 20 isi vor infiinta si afaceri in mediul rural. In Regiunea Sud -Est, 210 persoane vor beneficia de consiliere, vor participa la cursuri de dezvoltare a competentelor antreprenoriale si cursuri de formare profesionala.

Prezent la evenimentul de informare subprefectul Constantei, Mustafa Levent Accoium a subliniat ca : “este foarte bine ca exista si organizatii care se gandesc la astfel de persoane pentru a le integra pe piata muncii”. La randul sau, primarul comunei Cumpana, Mariana Gaju, a declarat ca cei 3.800 de tineri existenti la nivelul localitatii o determina sa fie foarte energica, insa este necesara implementarea mai multor astfel de proiecte pentru a acoperi nevoile din comunitate, care sunt extrem de multe si mari.

Potrivit directorului executiv al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Constanta, Emilia Murineanu, cu toate ca rata somajului la nivelul judetului este relativ mica in comparatie cu alte judete, de 2,14%, in mediul rural, rata somajului este mult mai ridicata fata de cea din mediul urban. “Prin acest proiect, speram ca rata somajului din mediul rural sa scada si tot mai multi oameni sa-si gaseasca un loc de munca”, a declarat Emilia Murineanu. Nu in ultimul rand, inspectorul sef adjunct al Inspectoratului Teritorial de Munca Constanta, Tiberiu Plesu, a aratat ca la nivelul judetului sunt aproximativ 20.000 de angajatori activi si peste 200.000 de contracte de munca inregistrate. El a tinut sa precizeze ca, in Romania, este foarte important ca orice persoana sa aiba un loc de munca, intrucat acesta ofera stabilitate si siguranta atat lor, cat si intregii societati. Proiectul a demarat in luna aprilie 2014 si se va incheia in luna septembrie 2015.